Rask, brukervennkig og gratis fotoapp

Det finnes veldig mange programmer som kan brukes til å organisere og redigere bilder. XnView er et meget godt alternativ – den er både brukervennlig og rask.

Les også: Fotoapper for alle

Det som er spesielt med XnView er at det støtter over 500 ulike bildeformater (filformater). Du finner en oversikt over alle formatene på xnview.com.

For visning, filtrering og konvertering

XnView har et raskt og brukervennlig Utforsker-lignende grensesnitt, og kan brukes til å konvertere bildefiler, fra det ene formatet til det andre. Programmet har også filterfunksjoner og effekter, som kan redigere bilder med. XnView støtter også mange Photoshop-plugins.

XnView kan brukes for ulike typer visning av bilder, som miniatyr, fullskjerm, slideshow og sammenligning av bilder. Programmet tilbyr også grunnleggende redigering av bilder, for eksempel endring av størrelse, rotering, beskjæring, samt justering av lys, kontraster og andre fotografiske egenskaper. Det finnes også ganske mange tilleggsprogrammer for XnView, du finner en liste på xnview.com.

Videre kan XnView brukes til å lage nettsider, lage kontaktdokumenter, fotoalbum, redigere flere bilder samtidig, finne frem identiske filer og lysbildefremvisning. XnView er ganske fleksibelt, og kan tilrettelegges etter brukerens behov og ønsker.

Last ned og installer

Du finner XnView på xnview.com (du må skrolle nederst på siden). Det kan være en utfordring å laste ned appen, fordi den finnes i tre forskjellige utgaver, men du trenger kun å velge én gang.

Programmet tilbys i tre utgaver: Minimal, Standard og Extended. Hvis du ønsker XnView uten addons og plugins, velger du Minimal-utgave. Hvis du ønsker XnView med alle addons og plugins inkludert, velger du Extended. Standard-utgaven leveres med noen få addons og plugins.

Det er nok mest naturlig for de fleste å velge Extended-utgaven, fordi da er du sikker på at du får alle ekstrafunksjonene. Da velger du «XnView Ext. Setup»-knappen på nedlastingssiden. Den eneste grunnen til at du skulle velge Minimal-utgaven, er at du har ganske lite ledig lagringsplass på din datamaskin. Extended-utgaven krever minimum 55 MB ledig plass.

Velg English som Setup Language, godta lisensavtalen. Hvis du ønsker å ha programmet på norsk språkversjon kan du klikke på Tools, Options, Interface og Norsk.

XnView er nå klart til bruk. Du kan åpne et bilde via Fil, Åpne-menyen.

Mer informasjon

Har du behov for hjelp ved bruk av XnView, finner du mer informasjon på xnview.com/wiki.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *