Introduksjon til svart/hvitt-fotografi

Dette er en guide om svart/hvitt fotografi. Den forklarer grunnleggende begreper, den gir et innblikk i denne typen fotografi og kommer med en del tips.

Les også: Svart/hvitt-foto på Facebook!

Denne guiden passer i utgangspunktet for alle, men den er tilrettelagt for Adobe Lightroom og Nik Collection.

Hvorfor svart/hvitt?

Det er nok mange som ikke forstår fascinasjonen med svart/hvite-bilder. Fargebilder må da være mer «ekte» og mer spennende? Dette er en subjektiv vurdering.

Det er ofte mer stilig med svart/hvitt enn farger og da kan farger faktisk være «i veien» for en god opplevelse av et bilde. Dette er kanskje ikke noe som kan eller bør forklares – det bør oppleves.

Har du gjort jobben (fotografering pluss etterbehandling) på en «riktig» måte, er et svart/hvitt-bilde fantastisk vakkert, men om dette er vellykket avhenger blant annet av motivet og toner i bildet. Du bør absolutt ta bildene i raw-format, fordi da har du mer informasjon/nyanser i bildet, og har derfor større frihet ved etterbehandling av bildet.

Ta svart/hvite-bilder i kameraet!

Liker du virkelig svart/hvite-bilder og ønsker å trene øyet best mulig for å kunne ta bedre svart/hvite-bilder kan du rett og slett endre innstillingene på kameraet ditt slik at du ser alt i svart/hvitt i søkeren på kameraet. Dette forutsetter selvfølgelig å kameraet ditt støtter dette. Les mer om dette i vår artikkel.

Hva er egentlig et svart/hvitt-bilde?

Et svart/hvitt-bilde er faktisk ikke helt enkelt å forklare, fordi det dreier seg ikke kun om svart og hvitt. Du har kanskje hørt om grayscale og monochrome, men hva er dette egentlig?

Et svart/hvitt-bilde har i utgangspunktet nyanser av grå. Dette betyr at alle svart/hvite-bilder er monochrome-bilder, men ikke omvendt, det vil si alle monochrome-bilder er ikke svart/hvite-bilder.

Grayscale
Det norske ordet for grayscale er gråtoneskala. Et grayscale bilde er et bilde med nyanser av grå, det vil si grayscale brukes ofte som et ennet ord for et svart/hvitt-bilde. Grayscale har ingen farge. Grayscale er en metode som gjerne brukes til å vise svart/hvite-bilder på en datamaskin. Grayscale-bilder bruker kun 256 nyanser av grå i stedet for hele fargesprektret.

Monochrome
Et monochrome bilde er et bilde som har nyanser av kun én farge, for eksempel blå, grønn, sepia, cyan eller grå. Dette kan man gjerne gjøre i etterbehandling i et program som Adobe Lightroom. Alle svart/hvite-bilder er monochrome-bilder, men ikke alle monochrome-bilder er svart/hvite-bilder.

Les også: Hva er histogram?

Fargebilde eller monochrome?
Det er ikke alltid like enkelt med det blotte øyet å se om et bilde er monochrome eller et fargebilde med flere farger. En måte å se dette på er å se bildet i et histogram, for eksempel i Photoshop eller Lightroom. Hvis bildet er monochrome vil du se kun én farge. Hvis det er et fargebilde vil du se flere farger i histogrammet.

Farger i svart/hvite bilder

En vanlig misforståelse når det gjelder svart/hvite bilder er at fargene er fjernet. Fargene er ikke «borte», det vil si informasjon om fargene er fortsatt til stede i bildefilen, men du ser dem bare ikke. Fargene er blitt «nedgraderte» i svart/hvite-bilder.

Fargene (som ikke vises) kan faktisk brukes (redigeres) til å justere toner i et svart/hvitt bilde. For å illustrere dette kan du åpne et bilde i Lightroom Classic. Du åpner et bilde som i utgangspunktet er fargerikt slik at endringene blir tydeligere. Du kan nå endre profilen til Adobe Monochrome slik at bildet kun har én farge. Deretter kan du åpne B&W-panelet og se at panelet har hele 8 farger. Her kan du dra skalaene for de ulike fargene og se hvordan dette endrer tonene i bildet.

Du ser altså ikke fargene, men fargene er fortsatt til stede i bildefilen og disse kan brukes til å justere tonene i bildet. Dette betyr at når vi snakker om fargebilde, svart/hvitt og monochrome, har de like mye informasjon og gir like stor frihet til å redigere bildet.

Et grayscale-bilde derimot har mindre informasjon og derfor kan et grayscale-bilde i mindre grad redigeres.

JPEG eller RAW?

Det er ingen tvil om at RAW-filer er det beste valget også for svart/hvite-bilder. RAW har mer informasjon og du har større frihet med å etterbehandle bildene. vår guide.

Adobe Lightroom

Er du enten profesjonell fotograf eller en entusiastisk amatørfotograf kan Adobe Lightroom absolutt anbefales for redigering av bilder, også svart/hvite-bilder.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Det finnes to utgaver av Adobe Lightroom, den ene kalles Lightroom Classic og den andre Lightroom CC. Du bør absolutt velge Ligtroom Classic. Les mer i vår guide.

Silver Efex Pro

Når vi snakker om svart/hvite-bilder kommer vi ikke utenom Nik Collection og Silver Efex Pro. Dette er et filter som kan brukes til å etterbehandle svart/hvite-bilder og er absolutt å anbefale. Les mer om dette filteret i vår guide.

Video: Tips for black & white street photography

Video: 9 quick tips for BETTER BLACK & WHITE photos

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video: Seeing in Black and White

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video: How to Handcraft a Fine Art Black and White Photo

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video: Black and White Photography med Ted Forbes

Kilder: photographylife.com, Expertphotography.com, Wikipedia (monochrome), Wikipedia (monochrome photography), Wikipedia (grayscale)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *