Slik bruker du speilrefleksen din

Lurer du på hvordan du skal bruke de forskjellige knappene på ditt kamera? På denne siden finner du en oversikt over knapper og hjul som finnes på mange speilreflekskameraer.

Les også: Slik får du riktig eksponering

Ulike løsninger – samme prinsipp

Før vi går videre bør du være klar over at kameraer fra forskjellige produsenter har ulike innstillinger, knapper og tilnærminger til fototeknikk. Grunnlaget (prinsippet) er det samme, nemlig blender, lukker og ISO, men løsningene er forskjellige.

Det er også forskjell mellom rimeligere kameraer og kameraer som profesjonelle fotografer bruker. Rimelige kameraer pleier å ha knapper og innstillinger som er tilrettelagt for denne brukergruppen og dette kommer gjerne i form av mer eller mindre automatiserte knapper. Proff-kameraer gir brukeren gjerne større frihet i tillegg til å tilbyr knapper som er programmerbare, og dette krever mer av brukeren, naturlig nok.

I denne oversikten finner du de som er felles for mange kameraer.

Kamerautløser

Dette er naturlig nok den viktigste knappen på kameraet. Det er knappen du bruker til å ta bilder.

Kamerahjulet

På de fleste speilreflekskameraer finnes et hjul som kan brukes til å justere eksponering, et såkalt «Mode Dial»-hjul. Valgene på et slikt hjul varierer etter hvilket kamera du har og fra hvilken produsent kameraet kommer fra.

Du kan lese brukerveiledning fra leverandøren av ditt kamera, for mer informasjon, men her får du en oversikt over de forskjellige valgene på kamerahjulet

 • Den grønne knappen
  Dette er gjerne en grønn firkant eventuelt med tegnet A+. Denne knappen gir deg et helautomatisk kamera, altså da bestemmer kameraet alle innstillinger. Det eneste du trenger er å trykke på utløserknappen på kameraet for å ta et bilde. Denne knappen bør du ikke bruke i det hele tatt – hva er vitsen med å ha et kamera med såpass mange muligheter, hvis du ikke bruker mulighetene?

 • P
  P står for program. Kameraet setter blender og lukker automatisk. Andre ting som autofokus-modus og metering-modus, kan du selv bestemme.

mode_dial2
 • Av
  Denne muligheten står for «Aperture-priority». Du velger blenderåpningen, mens kameraet velger lukkertiden. Her kan du for eksempel velge liten blenderåpning (høy F-verdi), for å få større dybdeskarphet.   Mange proff-fotografer velge denne modusen for over 90 prosent av tiden, blant annet fordi den gir mulighet til å kontrollere dybdeskarpheten, det vil si det gir en mulighet til å velge hvilke deler av bildet som er i fokus.

 • Tv
  Dette valget betyr «Shutter-priority». Du velger lukkertid, mens kameraet velger blenderåpningen. Denne modusen kan du for eksempel bruke hvis du ønsker å velge kort lukkertid, når du tar et bilde av en fugl på farten.

 • M
  M betyr manuelle innstillinger, altså alle innstillinger er manuelle. Du velger både lukkertiden, og blenderåpningen. Denne muligheten kan virke overveldende og forvirrende, hvis du ikke har brukt dette før, men fordelen er at du lærer hvordan kameraet fungerer.   Fordelen med å velge M, er at du lærer samspillet mellom lukker og blender. Har du ambisjoner om å bli en bedre fotograf, bør du absolutt bruke denne innstillingen, det kan altså være tungvint i starten, men det gjelder jo om alt som er nytt. Gleden blir desto større, når du føler at du mestrer teknikken.

Bilde: digitalcameraworld.com
Bilde: digitalcameraworld.com

Bruk lysmåleren for å mestre M
Kameraet ditt har en innebygd lysmåler, som du kan se via søkeren (vinduet du ser gjennom for å ta et bilde) – du ser den hvis du trykker ned på lukkeren (knappen du bruker til å ta et bilde) halvveis.

Bruk lysmåleren til å bestemme korrekt eksponering. Denne fungerer forskjellig for ulike kameraer. Det er gjerne et hjul på kameraet som brukes til å justere blender eller lukker. Poenget er at du skal snu hjulet, mens du ser på lysmåleren. Står streken midt på, har du normal eksponering, står den på +2 har du overeksponering (+2), og med -2 får du undereksponering.B
Hvis du velger B, vil lukkeren være åpen så lenge du holder nede lukkeren. Denne bruker du når du trenger ekstra lang eksponering, for eksempel for å fange opp lyset fra bevegelser av himmellegemer. Bruk denne modusen gjerne med en fjernkontroll, og du bør absolutt feste kameraet på et stativ. A-DEP
Dette er en forkortelse for «Automatic Depth of Field», og med denne funksjonen kan du fortelle kamera hvilke deler av bilder som skal være i fokus, og kamera velger da riktig blenderåpning. Hvitbalanse
På en del kameraer finnes det også valg for hvitbalanse. Du kan da velge symbol etter forholdene, for eksempel dagslys, overskyet, blits og auto-hvitbalanse.

Info-knapp

Du kan trykke på denne knappen enten før du skal ta et bilde eller etterpå. Du får da se nyttig informasjon om innstillinger.

AF-knapp

Dette er knapp for ulike typer autofokus. Du kan velge One Shot, Al Focus eller Al Servo. Les mer om dette er vår guide om fokus.

AF-ON

Dette er en knapp som låser fokus på et bestemt motiv. For mange er denne knappen meget viktig for å få bedre fokus på bildene. Les mer i vår guide.

Eksponeringskompensasjon

En del speilreflekser har en knapp merket med +/-. Du kan holde nede denne knappen hvis du ønsker at bildet skal være lysere eller mørkere enn det som er normalt for dette kameraet. Du kan med andre ord bruke denne knappen til å overstyre kameraet.

LIVE VIEW-bryter

Enkelte kameraer har såkalt LIVE VIEW-bryter eventuelt en knapp som låser speilet i kameraet slik at du kan se motivet direkte på LCD-skjermen på kameraet.

Innstillings-hjul

Dette er et hjul gjerne brukes til å bla i innstillinger i kameraet og knappen i midten brukes da til å bekrefte et valg i en meny i innstillingene. Utseende og funksjonalitet av dette hjulet varierer veldig mellom ulike kameraer

Forstørrelses-knapp

Dette er en knapp som gjerne har et plusstegn (+) og kan kalles forstørrelses-knapp eller zoom-knapp. Denne knappen brukes til å se flere detaljer i et bilde du har tatt. I noen kameraer kan du også bruke denne knappen til å se detaljer i et bilde før du tar bildet. Denne knappen kan være nyttig for eksempel hvis du skal ta bilder av månen.

Slett-knapp

Denne knappen brukes til å slette bilder du har tatt. Den virker som regel slik at hvis du velger et bilde og trykket på denne knappen må du deretter bekrefte valget for å slette det aktuelle bildet

Kilder: digitaltrends.com, picturecorrect.com, newatlas.com, smashingcamera.com, howtogeek.com, canon-asia.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *