Solblender gjør mer nytte enn du tror

En solblender er en rund del av plastikk som kan skrus foran på et kamera slik at lyset blir delvis skjermet. For mange er en solblender på et kamera et myteomspunnet tilleggsutstyr for kameraer.

Les også: Nøkkelen til å ta bedre bilder!

Solblender er undervurdert

Mange vil nok tenke at denne plastikken ikke er særlig viktig, men den har tre viktige funksjoner som de fleste ikke tenker på.

Hvorfor brukes en solblender med et kamera? Trenger du egentlig en solblender når du tar bilder? Hvorfor finnes solblendere med bølgeform, mens andre har rett form? Har en solblender noen annen funksjon enn for solen? Du får svarene på denne siden!

Hvorfor bruke solblender?

Hensikten med en solblender er tredelt:

  • Hovedhensikten med en solblender er å forhindre såkalte refleksflekker, også kalt for lysskjær, «lens flare» på engelsk. Det dreier seg om flekker på bilder, som er forårsaket av reflekser og lysspredning av en lyskilde i et linsesystem.

  • En solblender kan også brukes som beskyttelse mot skader på et objektiv, i tilfelle du er bort i noe, mens du beveger deg rundt, eller hvis du mister kameraet på bakken. Denne funksjonen bør ikke undervurderes, men du vil kanskje først sette pris på dette hvis du selv er utsatt for et uhell. Dette har undertegnede faktisk erfart flere ganger. Nettopp derfor kan det være en god ide å ha solblenderen montert på kameraet nesten hele tiden.

  • Den tredje funksjonen er beskyttelse mot regn. Dårlig vær kan faktisk være bra fotovær – les mer i vår artikkel.

Solblendere lages i ulike former

Solblendere blir «skreddersydd» for ulike typer kameraobjektiver, det vil si formen på solblender er laget med tanke på hva slags objektiv det dreier seg om. Formen på en solblender for et kamera er jo enten bølgeformet, eller har rett form uten bølger. Hvilken form som skal til hvilket objektiv, avhenger av om objektivet har vidvinkel eller ikke. Lange telefotoobjektiver har gjerne solblender med ren form.

Når du kjøper et kamera eller et objektiv, vil denne som regel leveres med en spesiallaget solblender som er tilpasset dette objektivet.

Ingen regel uten unntak

Det finnes situasjoner hvor du kan vurdere å droppe solblenderen. Dette er noen eksempler:

  • Når du faktisk ønsker at bildene dine skal ha refleksflekker, for eksempel av kunstneriske årsaker.

  • Et kamera med en solblender kan bli for stort. Dette kan være et problem hvis du for eksempel skal ta gatebilder, eller du skal ta bilder i en folkemengde. Du kan da enten ta bilder med et kompaktkamera eller du kan redusere størrelsen på kameraet ved å fjerne solblenderen.

  • Tar du bilder med den innebygde blitsen i kameraet, kan blenderen være i veien for å få riktig belysning.

Video: Why, When, and How to Use Lens Hoods

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *