Drømmeapp for mobilfotografen

Snapseed er en populær fotoapp for mobiler og nettbrett. Det er ikke uten grunn. Appen er gratis, brukervennlig og tilbyr et stort antall verktøy og filtre for redigering av bilder.

Les også: Fotoapper for alle

Snapseed er opprinnelig fra Nik Software, men ble senere kjøpt opp av Google som lanserte appen i 2011 for IPad, men finnes nå for alle mobile plattformer. Denne appen tilbyr såkalt «non-destructive»-redigering – det betyr at du risikerer ikke å ødelegge originalbildet selv om du redigerer det.

Appen har et stort antall verktøy, filtre og spesialeffekter. Appen kan brukes til å redigere bilder med berøringsbevegelser, og det kan også brukes til automatisk redigering av blant annet farger og kontrast. Appen lagrer redigeringshistorikken.

Støtter raw-filer

Den siste versjonen av appen støtter raw-filer. Den støtter et stort antall kameraer.

Brukervennlig

Snapseed er ganske oversiktlig og brukervennlig. Første gangen du kjører appen er vinduet nesten helt tomt. Det er bare å klikke på plussen i midten for å åpne et bilde. Du må gi appen tilgang til bildene dine.

Du får nå opp et vindu med massevis av verktøy nederst. Her finner du filtre (LOOKS) du kan bla i for å endre bilder med forhåndsredigerte mulighetene som finnes i Snapseed.

Klikker du på TOOLS får du et stort antall verktøy. Her kan du blant annet justere lys, kontrast og metning (Tune Image, Adjust), eventuelt velge Auto Adjust hvis du ønsker at appen skal justere bildet automatik.

Videre kan du justere hvitbalansen (White Balance), rotere bildet (Rotate), gi bildet HDR-effekter (HDR Scape), gjøre om til et svart/hvitt- bilde (Black and White) eller beskjære bildet (Crop), bare for å nevne noe. Det er bare å klikke på de ulike effektene for å prøve og teste. Gå tilbake hvis du ikke er fornøyd.

Når bildet er ferdig redigert kan du velge EXPORT for å lagre (Save) bildet eller du kan dele (Share) bildet.

Les også: Hva er histogram?

Den eneste ulempen vi ser med nyeste versjon av Snapseed er at histogram-delen er blitt kraftig redusert. Histogram er et nyttig verktøy for å se om et bilde er riktig eksponert. I den nyeste Snapseed-versjonen dukker det opp et lite ikon nederst til venstre under et bilde, et ikon som ser ut som en graf. Problemet er bare at funksjonen er blitt kraftig minimalisert, pluss at den ikke vises alltid, og dermed reduseres nytteverdien til en ellers god app.

Konklusjon

Snapseed er absolutt å anbefale. Gratis, brukervennlig og med masse artige filtre. Det eneste minuset er histogram-funksjonen som er såpass dårlig at den har mistet sin nytteverdi. På en annen side, hvis du er en gjennomsnittsbruker som ikke bryr deg om eksponeringen i et bilde er «riktig», da vil du ikke savne fungerende histogram.

Last ned

Her kan du laste ned Snapseed:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.