Gratis app som redder tapte bilder
Mange av oss har dessverre opplevd dette – vi sletter filer som vi senere angrer på, eller at filer er blitt borten uten at vi tilsynelatende har gjort noe galt.
Les også: Verktøy for å redde tapte filer
Brukervennlig
Det finnes mange programmer som kan brukes til å gjenopprette tapte filer. Recuva er ett av de mest brukervennlige. Dette er en type programvare du i utgangspunktet ikke ønsker at du hadde behov for, men som du setter stor pris på når du trenger den.
Last ned og installer Recuva
Last ned Recuva fra ccleaner.com. Kjør installasjonsfilen og du får opp et vindu hvor du kan eventuelt velge norsk som språkversjon. Språkvalget er lett å overse, men du finner det øverst til høyre i installasjonsvinduet for Recuva.
Deretter kan du klikke på Install-knappen for å starte installasjonen. I neste programvindu kan du fjerne haken ved «View release notes» hvis du ikke bryr deg om å lese lanseringsnotatet for den siste versjonen av programmet. Klikk på «Run Recuva» for å kjøre selve programmet.
Du får opp et velkomstvindu for programmet. Du kan sette en hake ved «Do not show this wizard on startup» hvis du ønsker å slippe disse spørsmålene hver gang du starter programmet, men disse spørsmålene er faktisk til hjelp for nye brukere. Klikk på Next for å fortsette. Klikk på Avbryt hvis du ønsker å hoppe over spørsmålene.
Nyttig veiledning
Du får en liste over filer og kan da velge filtypen du ønsker å gjenopprette. Dette valget er nyttige hvis du ønsker en brukervennlig gjennomgang ved å gjenopprette filene.
Du kan velge om du ønsker å gjenopprette alle typer filer eller om det er filer av spesifikk type, for eksempel bilder, musikk, dokumenter, video eller e-post. Er det kun snakk om bilder velger du «Pictures». Er du usikker hva du skal velge, velger du «All files», det vil si alle filer.
Klikk på Next når du er ferdig med å velge filtypen av filene som skal forsøkt gjenopprettet.
Du får så spørsmål om hvor de slette bildene lå før de ble borte. Du kan velge minnekort, mine dokumenter, papirkurven eller i et bestemt drev (for eksempel C: eller du kan bla til en bestemt mappe). Et alternativ er at du rett og slett ikke er sikker hvor filene var. Klikk på Next når du er ferdig med valget.
Til slutt får du opp et programvindu som forteller deg at programmet har nok informasjon for å søke etter filene som ble slettet, og det blir gjort et forsøk på å redde filene.
Sett en hake ved «Enable Deep Scan» dersom du har prøvd å redde filene tidligere med samme programmet, men at tidligere forsøk har vært mislykket. Ikke sett denne haken ved første forsøk, fordi søket kan ta lang tid! Klikk på Start for å starte søket etter filene.
Gjenoppretting
Til slutt får du opp et vindu med en liste over filer som programmet har funnet. Her kan du merke filer du ønsker å gjenopprette. Klikk på den øverste ruten hvis du ønsker å merke alle filene. Klikk på Gjenopprett-knappen. Du får et nytt vindu hvor du skal velge å plassere de tapte filene. Det kan være lurt å velge et annet sted enn original-stedet. Klikk på OK og gjenopprettingen settes i gang. Det kan hende at du får opp en melding som påstår at det er en fil med det samme navnet allerede på plass. Det er selvsagt opp til deg hva du velger, men for sikkerhetens skyld kan du velge å beholde begge filene (keep both files) – da går du ikke glipp av noen filer – den ene filen får da et nytt navn.
Vi har nettopp testet Recuva på en minnepinne – vi slettet alle filene (over 20 000 filer) fra minnepinnen og filene ble gjenopprettet – hele prosessen tok kun noen få minutter. Recuva fungerer som en drøm og det er veldig enkelt å bruke!
Vi prøver også med en overskrevet minnepinne, det vil si vi kopierer tusenvis av filer på en minnepinne som allerede har filer fra før av. Recuva klarer i utgangspunktet ikke å finne disse filene, men hvis vi bruker deep scan så finner den faktisk filene som var på minnepinnen fra før av. Problemet er at filene som gjenopprettes er rotete organisert og de har fått filnavn med uleselige tegn (navn og filtype er ikke til å kjenne igjen). I praksis er de gjenopprettede filene uleselige. Det kan godt hende at filene kan reddes, men problemet er at vi vet ikke innholdet i filer med ukjente navn. Konklusjonen er at Recuva ikke er godt egnet til å gjenopprette filer som er blitt overskrevet.
Er filene fortsatt borte?
Hvis ikke Recuva finner de savnede filene kan du prøve å skanne din PC uten å bruke wizard. Les mer om dette i neste avsnitt.
Finn slettede filer uten å bruke wizard
Du kan også bruke Recuva-programmet uten å bruke wizard-funksjonen. Du kan hoppe over wizard og gå direkte til hovedvinduet i Recuva ved å klikke på Avbryt når du få opp «Wilcome to the Recuva Wizard»-vinduet.
Du får da opp følgende muligheter:
C:
Her kan du velge hvilket drev som skal skannes for tapte filer. Utgangspunktet her er gjerne C:, men du kan også velge «All Local Disks» eventuelt det som er aktuelt for din PC.Analyser
Her kan du velge «Scan Files» og programmet vil da prøve å finne filer som er blitt slettet. Prøv gjerne denne funksjonen hvis ikke wizarden fungerer. Her finner du også «Scan Contents» som gjør det mulig å søke etter innhold i slettede filer.Filnavn eller sti
Bruk denne for å søke etter filer.Valg
Dette er en innstillingsmulighet for programmet.
Er filene fortsatt borte?
Recuva er slett ikke det eneste programmet som kan brukes til denne oppgaven, men det er greit å prøve den først. Dersom ikke Recuva finner filene, kan du prøve alternativer. Du finner en gjennomgang av andre verktøyer i vår guide.