Supertips for raskere Photoshop!

Det finnes en innstilling i Photoshop som mange kanskje ikke vet om, men som kan være kjempenyttig hvis den brukes.

Denne metoden innbærer store endringer i verktøylinjen. Du gjør disse endringene uansett på eget ansvar.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

Skreddersy verktøylinjen

Det du kan gjøre er å klikke på tre punkter nederst på verktøylinjen til venstre i Photoshop – her skal det stå «rediger verktøylinje» hvis du holder musepekeren over de tre punktene. Hvis ikke du ser denne muligheten kan du klikke på Rediger, Verktøylinje i Photoshop. Du får da opp et vindu med en mulighet til å endre verktøylinjen. For ordens skyld, du må åpne et bilde for å se denne muligheten.

Du får altså opp et vindu hvor du kan klikke på enkelverktøy til venstre og dra uønskede verktøy til området til høyre. Til slutt kan du klikke på Opprett-knappen for å lagre resultatet.

Det er inderen Unmesh Dinda som har laget en YouTube-video med dette tipset. Han mener man med fordel kan fjerne mesteparten av verktøyen i Photoshop-vinduet. De fleste verktøyene blir likevel sjelden eller aldri brukt.

Det å fjerne verktøy man aldri bruker vil rydde i Photoshop-vinduet og føre til raskere arbeidsflyt. Det er selvfølgelig individuelt hvilke verktøy som kan fjernes fra menyen – dette avhenger blant annet av hva du jobber med og hva slags enheter du bruker.

Det bør presiseres at denne metoden er et slags alternativ til hurtigtaster i Photoshop. Med hurtigtaster får du rask tilgang til spesifikke verktøy – pleier du å bruker hurtigtaster i Photoshop trenger du kanskje ikke å tilrettelegge verktøylinjen.

Lag backup først

Det første du bør gjøre før du eventuelt setter i gang er å lagre original-innstillingen. Dette gjør du via Rediger og Verktøylinje. Klikk på Lagre forhåndsinnstilling og gi den et beskrivende navn som for eksempel verktøylinje 1.

Verktøy som kan fjernes

For ordens skyld, du fjerner ikke verktøyene fra Photoshop, du fjerner kun snarveiene (ikonene) til verktøyene. Husk at alle verktøyene er uansett tilgjengelige via hurtigtaster.

Dette er noen forslag til verktøy du kan fjerne (du må selv bestemme hva som passer for deg): tegnebrettverktøy, magnetisk lassoverktøy, verktøy for perspektivbeskjæring, stykkeverktøy, stykkemarkeringsverktøy, rammeverktøy, telleverktøy, notatverktøy, fargeerstatningsverktøy, mønsterstempelverktøy, malingspannverktøy, lysneverktøy og svampverktøy. Du kan fjerne flere hvis du ønsker – du finner detaljene i videoen nederst i denne artikkelen.

Fjern grupper

Du kan med fordel fjerne enkeltverktøy fra en gruppe på en slik måte at spesifikke verktøy ikke tilhører noen gruppe, men at de står alene. Dette gjør du i redigeringsvinduet for verktøy (rediger, verktøylinje). Det du gjør er å dra enkeltverktøy i verktøylinje-kolonnen litt ned slik at den ikke er plassert like ved et annet verktøy, men med et mellomrom. Dette kan du gjøre med de fleste verktøyene eller du kan prøve deg frem og finne ut hva som passer din arbeidsflyt. På den måten får du bedre oversikt over verktøyene og de blir lettere tilgjengelige. Husk at du må først rydde i enkeltverktøyene slik det er forklart i forrige avsnitt.

Egen gruppe for verktøy du bruker sjelden

Verktøy du bruker sjelden kan med fordel legges i en egen gruppe. Dermed er disse ikke i veien for verktøy du bruker hver dag.

Organiser

Det er en fordel å plassere verktøy du bruker ofte øverst på verktøylinjen og de andre verktøyene nederst. Dette kan du gjøre i redigeringsvinduet for verktøy (rediger, verktøylinje).

Lagre innstillingene!

Til slutt bør du lagre innstillingene som forhåndsinnstilling. Dette gjør du via Rediger og Verktøylinje. Klikk på Lagre forhåndsinnstilling. Du kan lagre den som for eksempel verktøy 2. Du kan da velge last inn forhåndsinnstilling når du ønsker å ha disse endringene på plass.

Video

Kilde: petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *