Slik lykkes du med nattfoto

Det handler om å ta bilder ute i mørket (om kvelden eller natta), og fanget det lille lyset som finnes, og det byr på spesielle utfordringer, men også fantastiske stemninger.

Les også: Fototips i mørket

Skumringen er absolutt et aktuelt tidspunkt for foto. Det er et tidspunkt når det er halvmørket om kvelden etter solnedgang. Fordelen er at du har litt igjen av naturlig lys.

For mange er denne tiden på døgnet ikke aktuell som fototid, mens for andre er dette den mest spennende tiden på døgnet, altså fotomessig. Det som er utfordringen er lite lys.

Slik fikser du lite lys

Manglende lys kan fikses på forskjellige måter:

  • Høy ISO
    Du kan øke ISO-verdien – eksperimenter gjerne med verdier mellom ISO 800 til 1600, jo mørkere det er jo høyere ISO-verdi. En av ulempene med høy ISO er imidlertid støy i bildene, men mange av de nyere kameraene klarer dette ganske bra.

  • Lang eksponering med stativ
    Det beste alternativet er egentlig å bruke stativ selv om det ofte kan være upraktisk. Fordelen er at du reduserer støy i bildene – du kan bruke lang eksponeringstid, for eksempel 5 til 30 sekunder, eller lenger, og lav ISO (100 eller 200).

Bruk raw-format!

Ta bildene i Raw-format, fordi da har du bedre kontroll over resultatet i etterbehandling. Les mer om raw-formatet i vår guide.

Bruk stativ og fjernutløser

Hvis du trykker direkte på utløserknappen på kameraet vil du garantert få uskarpe bilder, fordi du vil bevege kameraet når du trykker på knappen. Dette gjelder spesielt for lang eksponering. Ta bildene med en fjernutløser eller ta bildene med timer på 2 sekunder, det vil si ta bildene 2 sekunder etter at du trykker på utløserknappen.

Bruk manuell-modus

Bruk manuell-modus på kameraet, fordi da har du full kontroll over både lukker og blender. Les mer om dette i våre guide om eksponering.

Ta sjansen

Dette er et «triks» som mange ikke tenker på, men som kan være effektivt og som kan gi deg overraskende gode bilder. Trikset er rett og slett å ta mange bilder etter hverandre i samme opptak, det vil si du knipser ti ganger eller mer like etter hverandre. Dette kan du for eksempel bruke når du tar bilder i byen med bylys.

Sjansen er ganske stor for at minimum ett av bildene blir brukbart eller meget bra. Dette er et triks som sikkert mange undervurderer, men du kan få overraskende gode bilder på denne måten. Dette er også en av mange fordeler med digital foto – det gir oss en mulighet til å ta masse bilder uten at det koster noe ekstra.

Tips i minusgrader

Selve kameraet bør holdes kaldt under hele fototuren dersom det er minusgrader. Det er en veldig dårlig ide å prøve å holde varmen på kameraet når du ikke tar bilder, fordi da er det stor fare for kondens og det kan føre til kortslutning inne i kameraet og ødelegge utstyret. Når du er ferdig med fototuren og skal inn i varmen, bør du ikke ta opp kameraet med en gang for å se på bildene. Legg kameraet i en plastpose og vent noen minutter. Iddeelt sett bør du vente til temperaturen inne i plastposen er lik temperaturen utenfor plastposen – det er nok best å vente i rundt et kvarter eller en halvtime for å være sikker.

Nighttime Street Photography

Lukasz Palka har skrevet bra artikkel om gatefoto i mørket på petapixel.com

Video: Peter McKinnon – Night Photography

Fotograf Peter McKinnon kommer med en rekke gode råd og tips om nattfoto.

Video: Night Photography

Jesse Levinson forteller om fotografering om kvelden og natten. Dette er en gjesteforelesning for Marc Levoy som har lagt ut en lang forelesning om digital fotografering. Les mer i vår oversikt.

Video: Night Photography: Finding Your Way in the Dark

Nattfotografering kan bli magisk. I denne videoen forteller Scott Martin og Lance Keimig om sine erfaringer:

Night Photography: Finding your way in the dark from Walley Films on Vimeo.

Video: Pixels After Dark: Shooting the Night

Fotograf Jeff Cable har en stor lidenskap for fotografering i mørket, spesielt etter solnedgang. I denne videoen gir Jeff masse tips i et foredrag som er har en varighet på over én og en halv time.

Video: The Magic of Light Painting

Interessant video med Tim Cooper, som handler om å male med lyset:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *