Guide: Adobe Lightroom

Dette er en guide for brukere av programmet Adobe Photoshop Lightroom. Det er et program som kan brukes til å organisere og redigere digitale bilder, et program som er tilpasset for fotografer og for personer som tar mange bilder.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

På denne siden vil du lære om fordelene og ulemper med Lightroom, og hvorfor Lightroom er unikt sammenlignet med mange andre bildeprogrammer. Vi tar en gjennomgang av Lightroom-grensesnittet, kommer med en oversikt over nyttige lenker, og tips og triks for bruk av Lightroom. For ordens skyld, store deler av guiden ligger på vår søsterside, Dataporten.net, og derfor blir deler av guiden lenkes til den siden.

Hva er Lightroom?
Vi starter denne guiden med å fortelle hva Lighroom ikke er: Du bruker ikke Lightroom hvis du skal gjennomføre en omfattende manipulasjon av bilder – det bruker du Photoshop for. Mange av de tunge funksjonene i Photoshop mangler i Lightroom, for eksempel avansert fargestyring. Slike funksjoner er blitt automatisert i Lightroom.

Du bruker Lightroom først og fremst for å justere eksponering (lys, metning, kontrast og så videre). Lightroom har en innebygd database og derfor er programmet organisert på en helt annen måte enn for eksempel Photoshop. Lightroom er laget for arbeidsflyten til en fotograf.

Lightroom-katalogen

Det er katalogen som gjør Lightroom annerledes. Når du kjører Lightroom for første gang får du ikke tilgang til noen bilder, og det finnes heller ingen «Open»-mulighet for å hente bildene inn i Lightroom-programmet. Bildene må importere inn i Lightroom før de kan redigere. Alt du importerer inn i Lightroom, og det du redigerer i Lightroom blir lagret i en såkalt katalog.

Les også: Hva er en Lightroom katalog?

Det som også er annerledes med Lightroom er at originalbildene endres ikke når du redigerer dem. Dette er såkalt «nondestructive redigering»-redigering. Alt du gjør i Lightroom lagres i katalogen, mens originalbildene berøres ikke.

Det finnes heller ingen «Save as»-mulighet i Lightroom. I stedet eksporteres bildet til et ønsket sted på din datamaskin, for eksempel harddisken din. Originalbildene er fortsatt uberørt.

Lightroom er modul-basert

Lightroom består av følgende moduler med hver sin funksjon.

 • Library: organisering av bilder.
 • Develop: redigering av et bilde.
 • Map: viser hvor et bilde er tatt.
 • Book: lag en fotobok.
 • Slideshow: lag lysbildefremvisning.
 • Print: skriv ut bilder.
 • Web: lag en nettside med bilder.

Det som er spesielt med grensesnittet til Lightroom, sammenlignet med Photoshop, er at de ulike delene i programvinduet er faste, det vil si du kan ikke flytte delene til et annet sted i grensesnittet. En av fordelene med dette er at du får et fast arbeidsområde å forholde deg til, og risikerer derfor ikke å «rote bort» originaloppsettet. Ulempen er selvfølgelig at du ikke kan skreddersy programvinduet, men dette blir man vant til.

Programmet Adobe Camera Raw, som brukes til å redigere raw-filer, er innebygd i Lightroom. Lightroom støtter altså raw-filer direkte. Camera Raw støtter over 490 raw-fil formater. Du finner en komplett liste over raw-filer som støttes av Camera Raw på adobe.com.

Hvor mye koster Lightroom?

Adobe bestemte seg for å endre betalingsmodellen for sine produkter i 2011. Før den tiden solgte Adobe selvstendige programmer og da var Lightroom vesentlig rimeligere enn Photoshop. I dag er det abonnementmodellen Adobe Creative Cloud som gjelder og nå kan du få både Lightroom og Photoshop i den samme pakke til relativ rimelig pris.

Lightroom er tilgjengelig på flere forskjellige måter:

 • Abonnementbasert – Creative Cloud
  Dette er en stor pakke med rundt 25 programmer – en pakke som er ideell for deg som jobber med design, grafikk og/eller fotografering. Hele pakken koster 590 NOK per måned. Les mer om pakken i vår guide om Creative Cloud.

 • Abonnementbasert – Fotografering
  Dette er nok det beste kjøpet som passer for de fleste brukere. Du får Photoshop CC med på kjøpet, altså i tillegg til Lightroom CC! I skrivende stund koster dette 117 kroner per måned – les mer.

 • Nedlasting for engangsbeløp
  Kjøp og last ned Lightroom direkte fra Adobe. Du finner bestillingsmulighet på nettsiden adobe.com. Klikk på Neste-lenken nederst på siden for å se flere programmer. Prisen ligger i skrivende stund på 1286 NOK.

 • DVD (eller nedlasting) for engangsbeløp
  Kjøp Lightroom som en programvare på en DVD. I skrivende stund koster dette 1195 NOK – du finner beste pris på nettsiden prisguide.no. Enkelte av butikkene tilbyr programvaren også via nedlasting.

For ordens skyld, du kan alltid laste ned Adobe Lightroom, og prøve gratis i 30 dager, for eksempel via adobe.com.

Usikker fremtid for Lightroom

Den foreløpig siste versjonen er Lightroom CC 2015.12 (en del av Creative Cloud) eller Lightroom 6.12 (hvis du har den selvstendige versjonen). Denne versjonen ble lansert i juli 2017. Les mer i vår artikkel.

På skrivende stund er usikkert om Adobe kommer til å fortsette å utvikle Lightroom som et selvstendig produkt. Det kan hende at det kommer Lightroom CC 2017.1 en gang i fremtiden, men det er usikkert om Lightroom 7.0 i det hele tatt blir lansert.

Lightroom vs Photoshop

Photoshop er allmennt ansett som det beste programmet for redigering av digitale bilder. Problemet er at Photoshop er ikke særlig brukervennlig. I tillegg er Photoshop ikke godt egnet for organisering av bilder slik Lightroom er. Les mer om forskjellen mellom Lightroom og Photoshop, i vår oversikt.

Arbeidsflyten i Lightroom

Når du kjører Lightroom for første gang, vil du ikke ha tilgang til noen bilder. Det er først når du importere bildene, at de blir synlige i Lightroom.

Library-modus

library2

Det første du gjør i Lightroom er å importere bilder – dette gjør du i Library-modus. Klikk på «Import», og du får da opp eget programvindu med muligheten til å bla i bilder, for eksempel fra harddisken på datamaskinen din. Klikk på én mappe og velg bilder du ønsker å importere.

Hvis du nå klikker på «Import»-knappen med en gang, vil du importere alle bildene i den valgte mappen. Hvis du ønsker å kun velge enkelte bilder, må du først velge bort («Uncheck All») alle bilder, for deretter å merke bilder du ønsker å importere. Til slutt kan du klikke på «Import». Nå er endelig bildene dine synlige i Lightroom. Du har lagret bildene i Lightroom-katalogen.

Develop-modus
Redigering av bilder foregår i Develop-modus, og lagring av bilder skjer med «Export»-funksjonen, altså ikke med en «Save As»-funksjon. Du kan riktignok foreta redigeringer i Library-modus, men kun i et begrenset omfang.

Imponerende angremuligheter
Lightroom husker alle endringene, i det du redigerer, og har omfattende angremuligheter. Du kan både angre enkelthandlinger, eller angre hele redigeringsprosessen.

Bruk «Reset»-knappen til å nullstille redigeringsprosessen – du finner denne knappen nederst i høyre panel i Develop-modus. Videre har du tilgang til redigeringshistorikken, som gjør det mulig å skru tilbake hvor som helst i prosessen.

Ikke nok med det – Lightroom tar vare på historikken, selv om du avslutter programmet, og starter på nytt. Redigeringsprosessen lagres automatisk.

Til slutt kan vi nevne én kjekk angrefunksjon til. Hvis du har redigert noe ved bildeegenskaper, for eksempel justert eksponering, kan du dobbeltklikke på «Exposure»-teksten for å nullstille justeringen.

Med såpass mange angremuligheter, er det praktisk talt umulig å «ødelegge» bildet – angrer du på noe, er det bare å gå tilbake.

En annen ting som er litt uvant i Lightroom, er at hvis du lukker programmet, vil du ikke få noen varsel om du ønsker å lagre bilder som du er i gang med å redigere. Forklaringen er at Lightroom lagrer alle redigeringer automatisk, og dette skjer uten at Lightroom overskriver filen. Det programmet gjør er nemlig å endre på egenskapene til bildet, og ikke selve bildefilen.

Grensesnittet

I denne delen av guiden får du en oversikt over Lightroom-grensesnittet, altså en oversikt over hvilke muligheter som finnes i programmet – les mer.

Organisering

Lightroom er et godt program for redigering av bilder, men er også et utmerket program for å holde orden på bildene dine. Les mer i vår guide.

Virtuelle kopier og snapshot

Er du en stor fotoentusiast vil du sette pris på funksjonene virtuelle kopier og snapshot i Lightroom. Den ene funksjonen gjør det mulig å lage flere utgaver av samme bildet uten å lagre filen mange ganger, og den andre funksjonen gjør det mulig å lagre et bestemt sted i arbeidsprosessen. Les mer om virtuelle kopier og snapshot i vår guide.

Adjustment Brush

Med funksjonen Adjustment Brush kan du justere spesifikke deler av et bilde. Les mer i vår guide.

Presets

Presets er forhåndsinnstillinger som gjør det mulig å redigere bilder med ett klikk. Les mer i vår guide.

Bildefremvisning

Det er enkelt å lage bildefremvisning med Lightroom. Du får en trinn for trinn gjennomgang av dette i vår guide.

Fotobok

En av modulene i Adobe Lightroom gir muligheten til å lage en fotobok – les mer.

Synkroniser Lightroom-bildene dine

Lightroom on the Web er en tjeneste som gjør det mulig å synkronisere bildene du jobber med i Lightroom. Les mer i vår guide.

Problemer med Lightroom?

Har du problemer med Lightroom? Du finner en rekke forslag som kan brukes til å fikse ulike typer problemer med Lightroom i vår guide.

Tips og triks

Her finner du samling av tips og triks som kan være nyttige ved bruk av Lightroom – les mer.

Lightroom-lenker

Dette er nettsteder med oversikt over funksjoner, tips, og opplæring i bruk av Lightroom, pluss samling av forhåndsinnstillinger («presets»).

 • Adobe Photoshop Lightroom er den offisielle hjemmesiden til programmet.

 • Lightroom-forum er den offisielle diskusjonsgruppen for Lightroom. Her har du en mulighet til å stille spørsmål om Lighroom, men du bør først bruke søkefunksjonen for finne ut om ditt spørsmål allerede er blitt stillt tidligere.

 • Adobe Exchange Panel er Adobe sitt nettsted for nedlasting av utvidelser for produkter i Creative Suite. Du kan eventuelt laste ned et panel med mulighet for søk og nedlasting. Her finner du blant annet Lightroom presets (forhåndsinnstillinger).

 • Lightroom FAQ gir deg svar på diverse spørsmål om Adobe Lightroom.

 • Lightroom Troubleshooting kommer med forslag til en rekke tiltak hvis du har problemer med Lightroom.

 • Lightroom Journal gir deg tips og råd fra Lightroom-utviklerne.

 • Lightroom Features gir deg en oversikt over funksjoner.

 • Adobe TV har mange gode videoer om Lightroom og andre Adobe-produkter, blant annet disse:

 • Lightroom Queen er nettstedet for Victoria Bampton. Hun har lang erfaring med Adobe Lightroom og gir deg masse gode tips.

 • Julieanne Kost har lang erfaring med Lightroom. Her finner du masse god opplæring og tips.

 • Laura Shoe’s Lightroom gir deg samling av tips og opplæring for Lightroom.

 • Lightroomkillertips.com gir deg masse tips, presets (forhåndsinnstillinger) og opplæringsvideoer.

 • Photographylife.com er et nettstedet for fotointeresserte, og som blant annet sammenligner Photoshop og Lightroom.

 • Presetsheaven.com gir deg mange gratis presets.

 • Utdannet.no leverer videobasert opplæring i blant annet Lightroom, på norsk.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *