Slik tar du bilder med lang eksponering

Bilder som er tatt med lang eksponering kan være fascinerende, men det er ikke enkelt å få til og mestre. På denne siden får du noen tips.

Les også: Slik blir du bedre fotograf

Stativ og gråfilter!

Det første du bør skaffe deg, altså utenom et kamera selvfølgelig, er stativ og et gråfilter eller ND-filter som det også heter.

Lang eksponering gjør at du får overeksponerte bilder. Et gråfilter reduserer eksponeringen (lyset) og derfor får bildene nærmere normal eksponering. Dette er helt avgjørende for å få gode bilder med lang eksponering.

Du finner beste pris på gråfilter på prisguiden.no og prisjakt.no. Du finner beste pris på stativ på prisguiden.no og prisjakt.no.

Utfordringer

Det å ta et bilde med lang eksponering innebærer en rekke utfordringer, blant annet kan det være et problem å sette riktig fokus. Noen bilder blir for mørke mens andre blir for lyse. Dette er egentlig noe du må prøve og feile, og etter hvert lykkes med!

upstream

Du vil helt sikkert til å ta dårlige bilder når du prøver deg frem med lang eksponering, men da blir det enda morsommere når du endelig får det til. Du får en mestring-følelse.

Lange eksponeringer kan brukes på det meste, men rennende vann og vannfall er det typiske. Det å ta bilder av biltrafikken på kvelden er også populært.

Sett gjerne kameraet ditt på Av-modus til å begynne med, blender mellom f/8 og f/11, og la kamera velge riktig eksponering. Du vil sannsynligvis ikke få bra bilde ut av dette, men poenget er at du må starte ett sted og prøve deg frem.

traffic

Neste trinn er å velge M-modus, altså manuell modus og finjustere eksmponeringen. Du kan teste ut 30 sekunder med eksponering, eventuelt mer enn 30 sekunder i bulb-modus (det vil si du kontrollerer tiden selv ). Du trenger en lukker med en kabel hvis dette skal være vellykket, eventuelt fjernstyrt lukker. Du kan forsette å ta flere bilder helt til du liker deet du ser. Du kan gjerrne zoome inn og ut fra motivet for å få motivet du er ute etter.

Nyttige tips

Dette er noen praktiske tips som kan øke sjansen for å lykkes ved å ta bilder med lang eksponering:

  • Velg gjerne en overskyet dag for å ta bilder med lang eksponering.
  • Bruk stativ.
  • Bruk gråfilter.
  • ISO bør være så lav som mulig, gjerne 100.
  • Du bør bruke en kabel for lukkeren eller en trødlås fjernkontroll. Du kan også bruke timeren i kameraet – du kan for eksempel ta bildet 5 sekunder etter at du trykker på utløserknappen. Hvis du tar bildet på en vanlig måte risikerer du uønsket bevegelse når du trykker på utløserknappen med fingeren.

Video: Long Exposures for Beginners

Paul Farris gir deg tips for lang eksponering.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video: Long Exposure Photography Guide and Tips

Gordon Laing viser deg tips pg triks med lang eksponering. Dette er ganske bra video som varer i 20 minutter.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video: How to Shoot Long Exposure Images

Andy Mumford lærer bort fotografi med lang eksponering. Husk å aktivere teksting på denne videoen, fordi dialekten hans kan være utfordrende. Høy bakgrunnslyd er også en utfordring i denne korte videoen:

Kilder: fstoppers.com, digital-photography-school.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *