Fotoapper – komplett oversikt!

På denne siden finner du de beste appene som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Her får du en omtale av over 40 programmer – alt fra apper som er superenkle å bruke til apper for proffene.

Les også: Nyttige apper

Du får også tips om nettbaserte apper som kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren.

De fleste av oss liker å ta bilder, enten med mobilen eller med speilrefleksen eller begge deler. Men hva skal du gjøre videre med alle bildene? Vi hjelper deg til å finne en app du kan bruke!

Det enkle er ofte det beste

Vi starter denne listen med de aller enkleste fotoappene. Disse appene er veldig enkle å bruke. De er for brukere som ønsker å redigere bilder på farten, altså uten å måtte bla i kompliserte menyer.

 • Photoscape
  En app for deg som trenger en enkel og rask fotoapp. Filosofien bak denne appen er at det skal være enkelt og morsomt å redigere bilder. Les mer i vår artikkel

 • Fotojet
  Dette er gratis nettside som gjør det mulig å redigere bilder på nettet. Tjenesten er enkel å bruke og du kan redigere egne bilder for så å lagre bildene tilbake på din PC. Fungerer direkte i nettleseren. Les mer i vår artikkel.

 • Colorcinch
  Denne fotoappen kjøres direkte i nettleseren og er meget oversiktlig og rask. Et godt alternativ for deg som ønsker å redigere bilder på farten. Les mer i vår artikkel.

For folk flest

Her finner du apper som er brukervennlige, men de tilbyr også ganske mange funksjoner for folk flest.

 • Faststone Image Viewer
  Faststone Image Viewer er etter vår mening det beste fotoprogrammet for folk flest. Det er gratis, brukervennlig og raskt program for organisering av bilder. Les mer i vår omtale om Faststone Image Viewer.

 • Bilder i Windows 10
  Windows 10 har innebygd fotoapp som gir deg tilgang til grunnleggende redigeringsfunksjoner. Les mer i vår artikkel.

 • Bilder i Windows 11
  Omtale om fotoappen i Windows 11. Les mer i vår artikkel.

 • Adobe Elements
  Adobe Photoshop Elements har redusert funksjonalitet sammenlignet med storebror Photoshop, men har nok funksjoner for folk flest. Les mer om Adobe Elements i vår artikkel.

 • Paint.net
  Paint.net er et klassisk gratis bildeprogram som har eksistert lenge, men er nå blitt tilpasset Windows 10. Dette programmet er ganske brukervennlig. Les mer i vår artikkel.

 • Google Foto
  Google Foto er en app som kan både brukes til å overføre bilder til nettet og til å redigere. Adressen er photos.google.com og hvis du klikker på et bilde kan du klikke på rediger-menyen øverst til høyre for å redigere bildet. Appem finnes også for Android og iOS. Les mer i vår artikkel.

 • Picasa
  Picasa er et gratis program for organisering av digitale bilder. Det er laget av Google. Picasa har ikke avanserte verktøy for redigering av bilder, men det er ganske brukervennlig og har et grensesnitt som er enkelt å bli kjent med. Programmet støtter også raw-filer. Den dårlige nyheten er at Google har bestemt seg for at selskapet ikke skal fortsette med å oppdatere programmet. Den gode nyheten er at du kan fortsatt laste ned programmet. Les mer i vår artikkel om Picasa.

 • PaintShop Pro
  PaintShop Pro (tidligere Paint Shop Pro) er en gammel traver innen bilderedigering for Windows. Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Jasc Software, men ble kjøpt av Corel i 2004. Dette programmet er et rimelig alternativ for deg som er ute etter god bildebehandling, men føler at du trenger noe mer brukervennlig og rimeligere enn Adobe Photoshop. Les mer om programmet i vår artikkel.

 • Polarr
  Polarr er et bildeprogram som tilbys både som et nedlastbart program og som en webbasert tjeneste. Polarr er i skrivende stund helt gratis og kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren. På enkelte områder er Polarr like bra som Adobe Lightroom. Les mer i vår oversikt over Polarr.

 • LightZone
  LightZone er et bilderedingsprogram som tidligere var kommersielt, men som i dag er basert på åpne kildekode og som kan lastes ned helt gratis. Dette er et godt alternativ som ønsker et gratis program for redigering av bildene dine. LightZone har mange nyttige redigeringsmuligheter og det støtter også raw-filer. Les mer om LightZone i vår artikkel.

 • Effects
  Effects var en gratisversjon (ikke lenger gratis) av det kommersielle programmet Effects fra selskapet On1. Dette programmet tilbyr masse filtre for dine bilder. Det siste nytt er at dette programmet dessverre ikke lenger er gratis. Les mer i vår artikkel.

 • Photofiltre
  PhotoFiltre er et bildeprogram som har ganske mange avanserte funksjoner, men som likevel er helt gratis. Blant mange funksjoner som programmet har, er støtte for lag, og det er ikke mange gratisprogrammer som gjør. En av mange fordeler med PhotoFiltre er at programmet har en praktisk knapperad, som gir deg lett tilgang til flere funksjoner. Her kan du blant annet endre lysstyrke, kontrast, metning. Du får også tilgang til bildets histogram. PhotoFiltre leveres med ganske mange filtre, som kan brukes til å redigere bilder i farten. Her finner du blant annet ulike typer fargeeffekter, kunstneriske effekter, stiler, og effekter som gjør at bildene ser gamle ut, bare for å nevne noen få. Les mer i vår omtale om Photofiltre.

 • XnView
  Det som først og fremst er bra med XnView er at programmet støtter et hav med bildeformater. XnView er gratis. XnView kan blant annet brukes til å vise, filtrere og konvertere digitale bilder. Les mer om programmet i vår omtale om XnView.

 • IrfanView
  IrfanViw er et gratis program for deg som trenger en rask app for visning av bilder. Dette programmet tilbyr blant annet muligheten for plugins og det kan brukes til å øke antall funksjoner, inkludert støtte for raw-filer. Du velger IrfanView først og fremst hvis du trenger et lite program som tilbyr rask visning av digitale bilder. Programmet egner seg både for nybegynnere og profesjonelle som ønsker seg et raskt program for visning av bilder. Les mer om IrfanView i vår artikkel.

 • GIMP
  Mange kaller GIMP for det gratis Photoshop-alternativet. Dette programmet har drøssevis av funksjoner men er likevel åpent og helt gratis. Les mer i vår artikkel om GIMP.

 • Gimphoto
  Gimp er et program som mange har nevnt som det beste gratisalternativet til Adobe Photoshop fordi det har såpass mange funksjoner og det er også veldig fleksibelt. Selv om Gimp ikke kan kalles en Photoshop-klone, har det lignende funksjonalitet. Gimphoto er basert på Gimp, men det er modifisert med nye menyer, flere plugins og dermed flere funksjoner. Gimphoto ble laget fordi mange brukere mente Gimp ikke hadde mange nok funksjoner for å kunne sammenlignes med Photoshop. Gimphoto har et grensesnitt som ligner med Gimp sitt. En del menyer er annerledes. Programmet har altså flere plugins forhåndsinstallert som gjør at det har langt flere funksjoner sammenlignet med Gimp. Les mer i vår artikkel.

For proffene

Disse appene er i utgangspunktet for deg som jobber med bilder profesjonelt, men det er også for fotoentusiaster som liker å ta mange bilder og som liker å redigere bildene.

 • Adobe Photoshop
  Photoshop er det beste programmet du får tak i når det gjelder redigering og manipulasjon av digitale bilder. Det er ikke uten grunn at det å photoshoppe er blitt et verb. Skal du redigere bilder er Photoshop derfor førstevalget. Problemet er at Photoshop er tungt å kjøre og tungt å jobbe med. I tillegg er Photoshop ikke spesielt godt egnet for fotografer som skal organisere og redigere et stort antall bilder. Hvor mye koster egentlig Photoshop? Du finner prisene på adobe.com.

  Du finner detaljene i vår oversikt over Adobe Creative Cloud. Du kan få innblikk i Photoshop-magi i vår Photoshop-guide.

 • Adobe Photoshop Lightroom
  Er du en fotoentusiast er dette programmet for deg! Lightroom er på en måte lillebroren til Photoshop, men som er tilrettelagt for fotografer og for de som tar mange bilder og ønsker å ha et godt verktøy for å organisere og redigere bildene. Les mer i vår Lightroom-guide. På enkelte områder er Lightroom like avansert som Photoshop, og det er områder fotografer bruker mye som justering av eksponering av bilder. Lightroom er et meget godt alternativ for organisering av et stort antall bilder. Det beste med Lightroom er at det er vesentlig rimeligere enn Photoshop.

  Lightroom Classic og Lightroom CC
  Adobe har splittet Lightroom i to programmer: Lightroom Classic og Lightroom (tidligere kalt Lightroom CC):

  • Lightroom Classic for deg som lagrer bildene på din egen datamaskin.
  • Lightroom for deg som ønsker å lagre alle bildene dine i nettskyen.

 • Camera Raw
  Adobe Camera Raw er et ganske avansert bilderedigeringsprogram som støtter ikke bare raw-filer, men kan også brukes til å redigere JPEG-bilder. Dette programmet er også ganske brukervennlig. Les mer i vår artikkel.

 • RawTherapee
  RawTherapee er et bildebehandlingsprogram som er helt gratis og som er basert på åpen kildekode. Dette programmet kan anses som en av konkurrentene til Adobe Lightroom, ikke minst når det gjelder ytelse. RawTherapee er både gratis og raskt. Det som først og fremst mangler i RawTherapee, sammenlignet med Adobe Lightroom, er organisering av bilder. Les mer i vår artikkel.

 • ON1 Photo RAW
  Dette er et bildebehandlingsprogram som har til hensikt å utfordre programmet som Adobe Lightroom. Les mer om ON1 Photo RAW på on1.com.

 • Adobe Bridge
  Adobe Bridge er et program som kan brukes til å organisere bilder. Dette programmet brukes gjerne sammen med for eksempel Photoshop, men det kan også brukes som en selvstendig filutforsker uten å ha Photoshop installert. Dette er programmet mange proffer bruker, men det kan faktisk lastes ned helt gratis, så alle kan bruke det uten å betale noe.Les mer i vår oversikt.

 • ACDSee
  ACDSee er et program for organisering og redigering av bilder. Det er mange som anser ACDSee til å være en av konkurrentene til Adobe Lightroom. Du finner ACDSee på acdsee.com.

 • Nik Collection
  Nik Collection er en samling av syv filtre som på en relativ enkel måte kan brukes til å redigere digitale bilder. Dette er en pakke som tidligere kostet over 4000 NOK, men har nå en pris på rundt 400 NOK. I mai 2017 bestemte Google seg for å droppe utviklingen av Nik Collection og selskapet fikk da voldsom klagestorm. I oktober 2017 ble denne pakken solgt til DxO og det var mange som jublet fordi utviklingen av Nik Collection fortsetter. Nik Collection fra DxO er ikker lenger gratis – les mer i vår artikkel. Du kan fortsatt laste ned den gamle Nik Collection-utgaven fra Google – les mer i vår artikkel. Les mer om filtrene i vår oversikt over Nik Collection.

 • Capture One
  Capture One er et program som foretrekkes av mange profesjonelle fotografer. Fordelen er at det er raskt og stabilt, spesielt på import av bilder og det har meget god fargekontroll. Capture One er en del dyrere enn for eksempel Adobe Lightroom, men til gjengjeld er det vesentlig raskere. Les mer i vår artikkel.

 • DxO PhotoLab
  DxO PhotoLab er et program for behandling av raw-filer, og som er rettet mot profesjonelle fotografer. Les mer på dxo.com.

 • Affinity Photo
  Affinity Photo er et bilderedigeringsprogram som mange anser for å være et godt alternativ til Adobe. Photoshop. Programmet er fra før av tilgjengelig for Mac, men det er nå tilgjengelig for Windows. Et av hovedmålene med Affinity Photo er ytelse, det vil si programmet skal være raskt å jobbe med. Programmet bygger på såkalt non-destruktiv redigering, det vil si du risikerer ikke å ødelegge originalbildet når du redigerer det. Programmet støtter raw-filer og avansert fargebehandling.   Les mer om Affinity Photo i vår artikkel.

 • Luminar
  Selskapet Skylum utvikler programmet Luminar og har som mål om å være et alternativ til blant annet Adobe Lightroom. Les mer om programmet på skylum.com.

Nettbasert redigering

Her kan du redigere bildene dine direkte i nettleseren!

 • BeFunky er en nettbasert fotoapp for deg uten særlig erfaring med bilderedigering. Når du åpner nettsiden får du et valg mellom å redigere et bilde (Photo Editor), lage bildekollasj (Collage Maker) eller å lage et design (Design). Les mer i vår artikkel.

 • PhotoPea er en Photoshop-lignende app som imponerer. Photopea er et avansert nettbasert verktøy som faktisk er ganske lik Photoshop. Brukergrensesnittet er ganske likt. Les mer i vår artikkel.

 • Fotor tilbyr avansert bilderedigering direkte i nettleseren din. Les mer i vår artikkel.

 • Pixlr er en nettbasert app som ligner nå en del på Photoshop og du kan redigere bildene dine direkte i nettleseren. Les mer i vår artikkel.

Fotoapper for mobile enheter

Dette er apper som kan brukes til å behandle bilder du tar med din mobiltelefon eller nettbrett. Det bør legges til at mange av programmene vi har omtalt tidligere er også tilgjengelig for mobile enheter:

 • Snapseed
  Snapseed er en populær fotoapp for mobile enheter som tilbyr et stort antall verktøy for redigering av bilder på mobile enheter. Les mer om Snapseed i vår artikkel.

 • PhotoPills
  PhotoPills er en fotoapp som ikke er gratis, men den byr på ganske mange funksjoner, spesielt for landskapsfotografi. Les mer i vår guide.

 • Google Foto
  Dette er en app som kombinerer lagring av bilder i nettskyen og redigering av bilder. Les mer i vår artikkel.

 • Lightroom for mobile enheter
  Lightroom for mobile enheter støtter for full oppløsning for alle bilder, uansett om bildet er tatt på selve enheten eller om det kommer fra en annen kilde. Dette betyr at du kan overføre bilder direkte fra kameraet ditt, redigere bildene i full oppløsning på mobilen din eller nettbrettet ditt, og til slutt eksportere eller dele bildene på nettet. Bildene blir med andre ord ikke redusert. Les mer i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *