Slik lager du fotoalbum og fotobøker

I denne guiden finner du en oversikt over tjenester som kan brukes til å lage fotoalbum på nett og fotobøker i papir. Her finner du både apper du kan laste ned og tjenester som virker direkte i nettleseren og som kan publiseres med en gang.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Det finnes apper som gjør jobben mer eller mindre automatisk. MyAlbum er laget for deg som ønsker å ha dette veldig enkelt. Med WordPress har du relativt god kontroll over resultatet. Den løsningen som likevel er den beste, det vil si som gir deg full kontroll er Adobe Lightroom.

MyAlbum

Myalbum.com er laget for deg som er ute etter en enkel tjeneste for å legge ut bildene dine på en nettside slik at du kan dele bildene med dine venner. Dette er et fotoalbum som er meget enkelt å lage og du trenger ikke eget domene – fotoalbumet får en MyAlbum.com-adresse som blir opprettet automatisk. Enklere blir det ikke.

Fordeler: Gratis og meget enkelt å bruke. Du trenger ikke å ha din egen nettside (domene) – adressen opprettes automatisk – enklere blir det ikke.
Ulemper: Lite fleksibelt. Den tilbyr et begrenset utvalg av maler.

PhotoPageGen

PhotoPageGen er et gratis program for deg som ønsker å lage din egen fotonettside på en enkel måte. Du bare klikker på en mappe med bildene og drar den inn i programvinduet – nettsiden lages automatisk. Det enkle er ofte det beste!

Fordeler: Gratis og enkelt å bruke. Lager en fotonettside automatisk.
Ulemper: Lite fleksibelt. Du kan kun overføre mapper og ikke enkeltbilder. Du kan ikke redigere ferdig laget fotoalbum. Du må ha plass på en webserver.

WebAlbum

WebAlbums er et gratis program som kan brukes til å legge ut bildene dine i et fotoalbum på nettsiden din, et program som både er gratis, fleksibelt og som er enkelt å bruke.

Fordeler: Gratis, enkelt å bruke og ganske fleksibelt.
Ulemper: Du må ha plass på en webserver.

Google fotobøker

Google fotobøker er en funksjon som er en del av Google Foto og som gjør at du kan bestille fysiske fotobøker fra Google.

Fordeler: Har du Google-konto er du allerede registrert og kan bestille fotobøker. Dette er en rimelig tjeneste for bestilling av fotobøker.

Ulemper: Ikke gratis. Ikke veldig fleksibel og begrensede redigeringsmuligheter.

Fotoknudsen

Fotoknudsen tilbyr et kommersielt produkt – en fotobok i papir. Denne tjenesten er nettbasert, det vil si du laster ikke ned og installerer noen programvare, men lager fotoboken i nettleseren din.

Fordeler: En fleksibel tjeneste som lager en fysisk fotobok i papir. Denne tjenesten er nettbasert og derfor kan du jobbe videre med en fotobok uansett hvilken enhet du bruker.
Ulemper: Tilbyr ikke fotoalbum for nettsider.

Cewe

Cewe (tidligere et produkt fra Japan Photo) er et program som gjør det mulig å lage en fysisk fotobok av god kvalitet. Du laster ned og installerer programvare på din datamaskin, lager selv fotoboken og bestiller. Les mer i vår artikkel.

Fordeler: Dette er en fleksibel tjeneste som gjør det mulig for deg å lage fysisk fotobok av god kvalitet.
Ulemper: Ikke gratis. Tilbyr ikke fotoalbum for nettsider.

Du kan også lage kalender med Cewe – les mer i vår artikkel.

WordPress

WordPress er en programvare som i utgangspunktet kan brukes til å lage nettsider og blogger. Den kan blant annet brukes til å lage fotoalbum i nettsider. WordPress er meget fleksibelt og det finnes tusenvis av utvidelser som kan utvide funksjonaliteten. Den eneste ulempen er at du må lære å bruke WordPress for å kunne bruke det.

For ordens skyld, WordPress finnes i to utgaver: WordPress.com og WordPress.org. WordPress.com er mye enklere og du trenger ikke plass på en webserver, men til gjengjeld støtter den ikke utvidelser. Derfor er det WordPress.org som gjelder hvis du skal ha større kontroll over ditt fotoalbum. Les mer om WordPress i vår guide.

Fordeler: Gratis og fleksibelt. Kjøres direkte i nettleseren.
Ulemper: Du må lære deg å bruke WordPress.

Adobe Lightroom

Lightroom Classic byr på den mest allsidige og den mest avanserte løsningen. Du kan både lage en fotobok, en bildefremvisning (slideshow) og et fotoalbum for en nettside.

Fordeler: Meget fleksibelt og avansert. Du har full kontroll over resultatet. Du kan velge både fotonettside og fotobok på papir.
Ulemper: Mulighetene her er såpass omfattende at dette kan bli for avansert for mange. Du må i hvert fall kunne det grunnleggende i Adobe Lightroom for å kunne benytte deg av dette på en god måte. Adobe Lightroom er ikke gratis.

Dette er funksjoner som Adobe Lightroom har å by på:

  • Lightroom: fotobok gjør det mulig å lage en fotobok som du kan kjøpe på nettet.
  • Lightroom: bildefremvisning gjør det mulig å lage bildefremvisning (slideshow) og du kan lagre den som PDF-fil eller som video.
  • Lightroom: fotoalbum for en nettside er en brukervennlig funksjon som gjør at du kan lage fotoalbum for nettsiden din. Den har omfattende innstillingsmuligheter. Du må ha plass webserver for å kunne bruke denne tjenesten.

Blurb

Vi nevner til slutt Blurb som er en amerikansk tjeneste for publisering av bøker. Visjonen bak denne tjenesten er at den skal være enkel å bruke og den skal være rimelig. Bedriften ble startet i 2008 og er i dag svært populær. Blurb er altså en tjeneste hvor alle kan skrive sine bøker og publisere dem, dette inkluderer fotobøker.

Du klikker rett og slett på GET STARTED-lenken på blurb.com og du setter da i gang en prosess som til slutt kan bli en fotobok som du kan bestille på nettet. Her kan du blant annet velge format, størrelse og så videre for å fortsette å lage din fotobok. Det kan nevnes at hvis du bruker Adobe Lightroom til å lage fotobok er det Blurb som brukes til å bestille boka. Du finner mer informasjon om Blurb på blurb.com.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *