Fototips: nordlys

På denne siden får du gode råd og tips om det å ta bilder av nordlys.

Hvor?

Nordlys ser du i polområdene. Du ser dem i Nord-Skandinavia, over Island, Grønland, Canada, Alaska og Sibir. Det er størst sannsynlighet for å se nordlys i Nord-Norge, spesielt ved kysten av Troms og Finnmark. Dersom aktiviteten på sola er høy kan nordlyset også ses lenger sør i Norge.

Når?

Den beste tiden for nordlys er mellom september og mars. Synligheten av nordlys er selvfølgelig avhengig av vær og de er mer synlige i mørketiden. Nordlys varierer veldig i intensitet og kan bevege seg over nesten hele himmelen.

Nordlysaktivitet

Aurora Forecast er en tjeneste som er laget av en programvare som er utviklet av professor Fred Sigernes ved University Centre in Svalbard. Denne tjenesten viser nordlysaktivitet i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Svalbard og globalt. Her kan du altså se om det blir noen aktivitet i ditt område akkurat nå og om noen timer.

Fototips

Du bør bruke et vidvinkelobjektiv og du bør absolutt bruke stativ og en fjernutløser som tar bilder uten at du berører kameraet – dette punktet er ganske viktig for å få skarpere bilder.

Les også: Slik lykkes du med astrofoto

Bruk gjerne stor blenderåpnng, det vil si et lavt f-tall, for eksempel f/2.8 eller et lavere tall dersom objektivet har dette. Prøv å fokusere på lyset i det fjerne, og du bør ta bildene på manuelle innstillinger. Ta gjerne mange bilder for å teste fokus.

Les også: Knapper på speilrefleks

Prøv deg frem med en ISO-verdi på 800 til 3200 med forskjellige lukkertider, for eksempel 2 sekunder for å låse bevegelsene i nordlyset – prøv deg frem med forskjellige lukkertider.

Kilder: blogg.nordlys.no/yngve, timeanddate.no, geo.phys.uit.no, petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *