Darktable

Adobe Lightroom har lenge vært favorittprogrammet til svært mange profesjonelle fotografer og hobbyfotografer. Grunnen til dette er at Lightroom har vært en rimelig variant av Photoshop, men samtidig tilrettelagt for arbeidsflyten til fotografer.

Les også: Fotoapper for alle

Dette har etter hvert endret seg etter at Adobe bestemt seg for å ikke lenger tilbyr et selvstendig Lightroom-program, de tilbyr kun abonnement-basert programvare med Creative Cloud.

Det gjorde ikke saken bedre at Adobe bestemte seg for å splitte Lightroom i Lightroom CC og Lightroom Classic og dermed er programmet blitt mer forvirrende. Det er mange opplevd dette som en arrogant måte å behandle sine kunder på.

Les også: Lightroom Classic er en arbeidsulykke

Adobe sier selv at de gjorde dette fordi det er brukerne selv som har ønsket dette, men antall negative meldinger på flere forskjellige diskusjonsfora på fotonettsider tyder på det motsatte.

Darktable

Programmet Darktable et alternativ som er helt gratis og det er basert på åpne kildekode. Darktable bygger på såkalt «non-destructive», det vil si det samme som Lightroom og det støtter også raw-filer.

Funksjoner

Darktable mangler foreløpig en rekke avanserte funksjoner, men for et gratisprogram kan dette bli starten på et godt alternativ.

Dette er noen av funksjonene Darktable har å by på:

  • «Non-destructive» redigering.
  • Støtter raw-filer.
  • GPU-akselerasjon som gir rask redigering
  • Avansert fargestyring.
  • Støtter tagger og bruker database for organisering av bilder.

Du finner detaljene på darktable.org.

God omtale

Darktable får ganske god omtale på flere nettsider. Det omtales som et kraftig bilderedigeringsprogram og er absolutt et spennende alternativ til Adobe Lightroom. Dette er noen av omtalene:

Last ned

Du finner Darktable på darktable.org – du må skrolle ned til Microsoft Windows, men det finnes også for Mac og Linux.

Programmet er foreløpig kun tilgjengelig for 64-bit versjon av Windows og foreløpig kun tilgjengelig i alpha-versjon, det vil si en prøveversjom som kan være ustabil, men du kan laste den ned helt gratis og du trenger ikke å registrere deg. Det er ett år siden dette programmet ble oppdatert, men vi har nettopp lastet det ned og installert og det fungerer fortsatt uten problemer.

Kilder: darktable.org, petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *