Finn ut antall eksponeringer for ditt kamera

Går det an å finne ut hvor mange bilder som er tatt, altså helt fra det tidspunktet da kameraet ble kjøpt? Det finnes nettsteder og apper som gir denne informasjonen.

Les også: Kamera-firmware

Hvorfor er dette interessant?

Antall bilder som er tatt med et kamera kan fortelle deg noe om tilstanden til kameraet. Et kamera tåler kun et visst antall knips, det vil si kvaliteten reduseres etter hvert som du tar flere og flere bilder.

Dette varierer selvfølgelig mellom forskjellige kameraer, men dette tallet topper gjerne 500 000 for dyrere kameraer, mens det er 200 000 for rimeligere kameraer. For amatørfotografer er dette tallet gjerne vesentlig lavere, men det spørs hvor lenge du har hatt kameraet og hvor aktiv du er som fotograf.

Det finnes eksempler på kameraer som viser seg å takle ekstremt mange eksponeringer. Canon EOS 5D Mark II er et eksempel på et kamera med over 2 200 000 eksponeringer. Les mer på petapixel.com.

Antall eksponeringer

Dette typen informasjon skal egentlig være lagret i EXIF-data i bildefilen som kommer fra kameraet. De fleste fotoapper viser ikke denne typen informasjon fordi dette er ikke interessant for redigering av bilder. Det må også påpekes at det er ikke nødvendigvis er slik at kameraet legger slik informasjon i enkeltbilder.

Det finnes nettsider som kan finne ut dette. Dette fungerer på den måten at du tar et bilde med kamera, det kan være JPEG eller råfil, og sende bildet uredigert til nettsiden som viser informasjonen.

  Nettsider

 • Nettstedet camerashuttercount.com støtter i utgangspunktet Nikon-kameraer, men skal også støtte en rekke modeller fra Canon, Pentax og Samsung.

 • Nettstedet myshuttercount.com er et alternativ.

 • Nettstedet tools.science.si støtter Sony-kameraer.

 • Nettstedet apotelyt.com/camera-exif viser informasjon fra Fujifilm-kameraer.

 • Apper

 • Canon EOS DIGITAL Info er kanskje den beste appen, i hvert fall for Canon-kameraer – du finner appen på sourceforge.net – klikk på den grønne DOWNLOAD-knappen, last ned og pakk ut ZIP-filen og kjør programfilen. Du må først koble kameraet til en PC, og kjør deretter appen. Deretter skal du klikke på Connect-knappen i programvinduet til appen på PC-en og da vises hvor mange bilder som er tatt med dette kameraet siden kameraet ble kjøpt. Vi testet dette på et Canon-kamera og det fungerte som en drøm.

 • FreeShutterCount er en gratis app som støtter kameraer fra Canon, Nikon og Sony. Denne appen er veldig enkel å bruke. Kjør appen, koble deretter kameraet til PC-en og klikk på Connect. Hvis du får en melding som sier «This Camera must be power-cycled» betyr det at du må først koble ut all strøm, vent i noen sekunder, og sett på strømmen igjen. Ta ut batteriet og sett det på full lading. Sett inn batteriet igjen i kameraet og prøv igjen.

  Vi har prøvd alle nettsidene på et gammelt Canon EOS 5D kamera og ingen av disse ga oss svaret. Appen Shutter Count derimot fungerte, i hvert fall delvis.

 • EOSInfo er en app kan brukes til å lese antall bilder – denne appen må installeres – du finner den på eosinfo.software.informer.com. Vær oppmerksom på at det er mye reklame på denne siden og du må derfor passe på at du klikker på riktig nedlastingslenke. Vi hadde faktisk store problemer med å finne riktig lenke. Siste: denne appen oppdateres ikke lenger og nedlastingslenken er derfor fjernet.

 • ShutterCount er en app du finner på direstudio.com/shuttercount – denne er ikke gratis.

Magic Lantern

Hvis du har Canon-kamera kan du installere Magic Lantern og det gir deg denne informasjonen. Les mer i vår guide.

Kilde: petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *