Slik får du bedre fokus på bildene dine

Vi liker å ta bilder, men mange av oss sliter med å få god fokus på bildene våre, spesielt de som bruker speilreflekskamera. På denne siden finner du en rekke gode råd og tips som kan forbedre dette området.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Bruk manuell fokus

Autofokus er en veldig fin funksjon, men i mange situasjoner klarer ikke kameraet å ta bildene i riktig fokus og da kan manuell fokus være et bedre alternativ.

Dette er eksempler på situasjoner hvor det passer bedre med manuell fokus enn med autofokus:

 • Dårlig lys.
 • Dårlig kontrast.
 • Nærbilder/makro.
 • Tåke eller dårlig sikt.
 • Hvis du tar bilder med HDR-teknikken.
 • Når motivet er i bevegelse.

Det kan være en fordel å bruke manuell fokus oftere, fordi da får du rett og slett bedre trening i manuell fokusering.

Teknikker for bedre fokus

Det finnes en rekke tiltak og teknikker som øker sannsynligheten for å få bedre fokus. Her er noen tips:

 • Bruk stativ.
 • Jo bedre lys jo bedre fokus.
 • Det kan være en fordel å bruke blits når du tar et bilde.
 • Unngå å bruke for høy ISO.
 • Bruk raskere lukkertid.
 • Bruk «One Shot»-autofokus.
 • Unngå å zoome for mye inn på motivet hvis du bruker teleobjektiv.
 • Du kan til en viss grad fikse dette i etterbehandling ved å gjøre bildet skarpere.

Autofokus-innstillinger

Skal du likevel bruke autofokus er det nyttig å være klar over at det finnes flere typer autofokus som passer for ulike anledninger:

 • «One shot» eller «single autofocus» aktiverer fokusering når du trykker utløserknappen halvveis ned og fokusen festes på et bestemt motiv helt til du tar bilder ved å trykke utløserknappen helt ned. Ønsker du å fokusere på nytt må du løfte fingeren av utløserknappen og trykke den ned igjen. Denne typen fokus brukes gjerne på motiver som står stille.

 • «AI Servo» eller kontinuerlig autofokus – passer best for motiver som beveger seg og er derfor ideell for sport. «AI Servo» fokuserer når du trykker delvis på utløserknappen, men fortsetter å overvåke bilderammen, og fokuserer på nytt dersom kamera eller motivet beveger seg. Fokus og eksponering fastsettes først når trykker hele veien ned. Denne typen autofokus prioriteres av mange fotografer fordi den innebærer mindre forsinkelse enn «One shot»-typen. «AI Servo» bruker mest batteri fordi autofokusen fortsetter å jobbe, helt til du trykker utløserknappen helt ned. Et alternativ er å bruke AF-ON-knappen på kameraet i kombinasjon med «AI Servo», denne knappen aktiverer autofokus uten å måtte trykke utløserknappen ned halvveis.

 • «AI Focus» skifter mellom «One shot» og «AI servo». I utgangspunktet er dette «One shot», men går automatisk til «AI Servo» hvis motivet beveger seg plutselig. Man skulle kanskje tro at «AI Focus» var den beste innstillinger i fleste situasjon, siden den dekker begge typene, men mange fotografer foretrekker faktisk «AI Servo». Noen mener «AI Focus» innebærer at da «bestemmer» kamera for mye.

AF-ON-knapp

Dette er en knapp som mange kameraer har, men det er ganske få som bruker den og det er sikkert mange som ikke er klar over muligheten. Denne knappen aktiverer autofokus slik at du ikke trenger å trykke utløserknappen halvveis ned. Les mer i vår guide.

Fokus-stacking

Fokus-stacking er en teknikk som gjør at du tar flere bilder som er tatt med forskjellige fokusavstander, og bildene er så satt sammen i ett bilde hvor hele bildet er skarpt.

Denne teknikken kan brukes for alle motiver, men den er spesielt nyttig ved makrofotografering fordi dybdeskarphet er begrenset når motivet er såpass nært.

Du bør bruke stativ for denne typen bilder. Ta første bildet hvor den nærmeste delen av motivet er i fokus, ta neste bildet ved å flytte fokus bort fra kameraet, og det tredjer bildet fokuserer du på et punkt som er lengst borte fra kameraet.

Du kan bruke Photoshop til å sette sammen bildene. Da bruker du Fil, Autmatiser, Photomerge. Det finnes også gratisprogrammer for denne oppgave, for eksempel Combine ZM.

Kilder: amateurphotographer.co.uk, techradar.com, digital-photography-school.com (1), digital-photography-school.com (2), digital-photography-school.com (3)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *