Slik lykkes du med astrofoto

Astrofoto er kanskje den kategorien innen fotografi som gir de mest spennende bildene, hvis du lykkes med både utstyr, vær og kamerainnstillinger.

Les også: Fototips i mørketiden

Her får du gode råd og tips om hvordan du kan klare å ta gode bilder av himmellegemer. Vi deler også videoer til informasjon og inspirasjon.

Dette trenger du for å lykkes med astrofoto

  • Et kamera med manuelle innstillinger.
  • Vidvinkel objektiv.
  • Ta bildene i raw-format.
  • Hodelykt for bruk i mørket eventuelt lommelykt.
  • Stativ.
  • Fjernutløser.

Bruk gjerne fjernutløser eller bruk en nedteller på kameraet – hensikten er å bevege selve kameraet minst mulig – faktum er at hvis du trykker ned på selve utløserknappen op kameraet vil du nesten garantert få en uønsket bevegelse av kameraet. Det er en fordel å velge en blenderåpning som er størst mulig, altså en F-verdi som er lavest mulig. ISO-verdien kan variere etter hvilket kamera du har, men gjerne 2000 ISO eller mer.

Fokus er det mange som sliter med og astrofoto gjør ikke den saken lettere. Et tips er å bruker LIVE VIEW (den store skjermen) i kameraet for å fokusere – velg gjerne en stjerne på himmelen for å fastsette fokus og for all del ikke bruk autofokus!

Det er en klar fordel å velg et sted med minst mulig lys rundt deg og derfor passer det ganske dårlig å ta astrobilder midt i byen. Det kan absolutt lønne seg å finne et sted med minst mulig forstyrrende lys. Du kan bruke tjenesten darksky.net for å finne et passende sted for astrofoto.

Videre bør du ta bilder av himmelen med noe i forgrunnen. Dette gjør bildene mer spennende og interessante. Det kan være et tre, en bil, et fjell eller egentlig hva som helst som gjøre bildene rikere.

Nyttige apper for astrofoto

Dette er apper som kan blant annet brukes til å fortelle deg om de beste forholdene til å ta bilder av stjernehimmele.

Video: Milky Way Astrophotography

Video: Starting Astrophotography


Video: Astrophotography Tutorial


Video: 5 Quick Tips


Video: Star Photography for Beginners


Video: Astrophotography Tutorial


Video: DSLR Astrophotography

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *