Hva er profil i Lightroom? Her er oversikten!

Profiler i Lightroom Classic er for mange en mystisk funksjon.

Les også: Guide: Lightroom Classic

Hvis du kun arbeider med fargebilder er profiler noe du kanskje ikke tenker på, bare lar den stå uendret. Det er Adobe Color som er standardprofilen i Lightroom Classic og den skal passe de fleste bilder.

Hva er profil i Lightroom?

En profil er en instruks som forteller Lightroom Classic hvordan et bilde skal behandles fra kamera. En profil er en forhåndsredigering for et bilde før bildet redigeres videre.

Kameraprofil brukes til å vise frem et bilde slik det kommer fra raw-filen fra kameraet og til fargene og tonene som vi ser i bildet. Lightroom lager egne profiler for alle kameraer som støttes av Lightroom – standardprofilen i nyeste Lightroom-versjon er Adobe Color, men du kan på en enkel måte velge en profil som er tilpasset ditt bilde.

Profiler i Lightroom Classic

Du finner Profile-innstillingen via Basic-panelet i Develop-modul. Du klikker på menyen til høyre for Profile – du får opp en meny og kan velge en ønsket profil. Du kan klikke på Profile browser-ikonet for å få flere valgmuligheter.

Husk at du kan kun velge én profil av gangen og husk også at du får en forhåndsvisning av profilene i Profile browser ved å holde musepekeren over et bilde på listen.

Dette er profilene du finner i Lightroom Classic (profilene variere blant annet etter hvilket kamera du har og hvilken versjon av Lightroom du har):

 • Adobe Color
  Dette er den nye standarden for alle (farge)bilder i Lightroom. Den har fått litt mer kontrast og metning, pluss at den er forbedret for portretter sammenlignet med Adobe Standard.

 • Adobe Standard
  Dette er standardprofilen i eldre Lightroom-versjoner. Du vil fortsatt finne den i nyeste Lightroom-versjon, men den er ikke lenger standard. Denne profilen er blitt erstattet av Adobe Color som standard i nyeste versjon av Lightroom. Hensikten med denne profilen var å være en passende start for redigering av et hvilket som helst bilde.

 • Adobe Monochrome
  Hensikten med denne profilen er å vær et godt utgangspunkt for svart/hvite-bilder.

 • Adobe Portrait
  Denne profilen skal være optimalisert for portretter.

 • Adobe Landscape
  Profil som passer best for fotografi utendørs, spesielt landskapsfotografi. Denne profilen øker metning og detaljer i bildet.

 • Adobe Vivid
  En kraftig profil med ekstra metningseffekt som skal passe meget bra for blant annet solnedganger.

 • Adobe Neutral
  Neutral profil som gjør minimale endringer i originalbildet. Denne profilen skal passe blant annet for fargerike bilder.

 • Camera Matching
  Denne profilen er tilpasset menyvalg i kameraet. Valgene du får her vil altså variere etter hvilket kamera du bruker. Du finner dette valget via Profile browser-ikonet.

 • Legacy
  Denne profilen er ikke tilgjengelig for alle, men her får du valg som var tilgjengelige i eldre versjon av Lightroom, dersom det er aktuelt.

 • Artistic
  Nederst i Profile browser-listen finner du flere såkalte kreative profiler, inkludert artistic. Disse profilene gir deg en mulighet til å sette et kreativt preg på bildet. Her finner forskjellige effekter, inkludert svart/hvite-effekter og vintage.

Velg profil

Dette gjøres i Develop-modul i Lightroom. Klikk på Profile for å velge en profil på listen. Du får en mer detaljert liste ved å klikke på Profile browser-ikonet. Dersom du arbeider med et fargebilde så trenger du egentlig ikke å endre noe, fordi Adobe Color er standardvalget.

Mangler Adobe Color?

Hvis du opplever at Adobe Color mangler i listen over profiler og at du kun ser Color kan forklaringen være én eller flere av følgende:

 • Bildet er ikke raw-fil. Det er sannsynligvis et JPEG-bilde.
 • Kameraet du bruker støttes ikke av Lightroom Classic. Det kan for eksempel være mobilkamera.
 • Bildet er redigert av en eldre versjon av Lightroom.
 • Bildet er redigert i forkant av et annet program før bildet ble levert til Lightroom.
 • Det kan være den grafiske prosessoren som forårsaker feilen. Du kan prøve å slå av grafisk prosessor via Edit, Preferences, Performance. Use Graphic Processor, Off.

Video

Dette er en meget god introduksjon til Adobe-profiler:

Kilder: adobe (1), adobe (2), lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *