Stor Lightroom-guide

Adobe Lightroom Classic er en del av Creative Cloud og er foretrukket av mange fotografer. Det er et program som kan brukes til å organisere og redigere digitale bilder, et program som er tilpasset for fotografer og for personer som tar mange bilder.

Les også: Hva er Adobe Creative Cloud?

På denne siden vil du lære om fordelene og ulemper med Lightroom, og hvorfor Lightroom er unikt sammenlignet med mange andre bildeprogrammer.

Vi tar en detaljert gjennomgang av anbefalt arbeidsflyt med Lightroom Classic.

Hva er Lightroom Classic?

Lightroom Classic er et program for organisering og redigering av bilder. Programmet har mange av de samme avanserte funksjonene som Photoshop, men Lightroom er likevel ganske annerledes – det er tilpasset arbeidsflyten til fotografer.

Lightroom Classic kan være en utfording for nybegynnere, fordi det er organisert på en helt annen måte en mange andre bildeprogrammet. Den første gangen du kjører Lightroom kan du ikke se eller åpne noen bilder – saken er at alle bilder må importeres inn i programmet før de kan behandles. Dette kommer vi tilbake til i de ulike deler av denne guiden – det er absolutt ikke vanskelig å lære eller gjøre. Fordelen med dette er at Lightroom har et glimrende system til å organisere bilder.

Hva er Lightroom CC?

Lightroom CC synkroniserer alle bildene dine til nettskyen slik at bildene og redigeringer er tilgjengelig på alle dine enheter som er koblet til Lightroom CC. Les mer i vår guide.

Lightroom 6 vs Lightroom Classic

Hva er egentlig forskjellen mellom den gamle Lightroom 6 og den nye Lightroom Classic? Du får en oversikt i vår artikkel.

Hva er en profil i Lightroom?

Profiler i Lightroom Classic er for mange en mystisk funksjon. En profil er en instruks som forteller Lightroom Classic hvordan et bilde skal behandles fra kamera. En profil er en forhåndsredigering for et bilde før bildet redigeres videre. Les mer i vår guide.

Anbefalt arbeidsflyt

Dette er en anbefalt arbeidsflyt når du jobber med Lightroom Classic. Klikk på lenkene for å få detaljene:

 1. Import: Du starter med å importere bilder inn i Lightroom.
 2. Library: Dette er en modul som brukes til å organisere bildene dine.
 3. Develop: Dette er modulen du bruker til å redigere bildene.
 4. Export: Bildene eksporteres ut av Lightroom når du er ferdig med å redigere dem.

Lightroom består av flere moduler som kan blant annet brukes til å lage fotobok, fotoalbum og bildefremvisning:

 • Map: Brukes til å geotagge bildene dine
 • Book Brukes til å lage fotobok.
 • Slideshow Brukes til å lage bildefremvisning.
 • Print: Brukes til å skrive ut bilder.
 • Web Brukes til å lage fotoalbum på en nettside.

Funksjoner

Dette er noen av de viktigste funksjonene i Lightroom Classic:

Masking

Lightroom fikk en stor oppdatering (versjon 11) i oktober 2021, nemlig masking. Dette er en funksjon som erstatter Adjustment Brush og som gjør det mye enklere å redigere bestemte deler av et bilde. Les mer om masking i vår guide.

Lightroom-katalogen

Det er katalogen som gjør Lightroom annerledes. Når du kjører Lightroom for første gang får du ikke tilgang til noen bilder, og det finnes heller ingen «Open»-mulighet for å hente bildene inn i Lightroom-programmet. Bildene må importere inn i Lightroom før de kan redigere. Alt du importerer inn i Lightroom, og det du redigerer i Lightroom blir lagret i en såkalt katalog.

Les også: Hva er en Lightroom katalog?

Det som også er annerledes med Lightroom er at originalbildene endres ikke når du redigerer dem. Dette er såkalt «nondestructive redigering»-redigering. Alt du gjør i Lightroom lagres i katalogen, mens originalbildene berøres ikke.

Det finnes heller ingen «Save as»-mulighet i Lightroom. I stedet eksporteres bildet til et ønsket sted på din datamaskin, for eksempel harddisken din. Originalbildene er fortsatt uberørt.

Hvor mye koster Lightroom?

Lightroom er tilgjengelig i forskjellige prismodeller. Den rimeligste modellen for folk flest har en pris på 117 NOK per måned – da får du Photoshop og Lightroom i samme pakken. Du finner prisoversikten på adobe.com.

Problemer med Lightroom?

Har du problemer med Lightroom? Du finner en rekke forslag som kan brukes til å fikse ulike typer problemer med Lightroom i vår guide

Lightroom-lenker

Dette er nettsteder med oversikt over funksjoner, tips, og opplæring i bruk av Lightroom, pluss samling av forhåndsinnstillinger («presets»).

 • Adobe Photoshop Lightroom er den offisielle hjemmesiden til programmet.
 • Lightroom-forum er den offisielle diskusjonsgruppen for Lightroom. Her har du en mulighet til å stille spørsmål om Lighroom, men du bør først bruke søkefunksjonen for finne ut om ditt spørsmål allerede er blitt stillt tidligere.
 • Adobe Exchange Panel er Adobe sitt nettsted for nedlasting av utvidelser for produkter i Creative Suite. Du kan eventuelt laste ned et panel med mulighet for søk og nedlasting. Her finner du blant annet Lightroom presets (forhåndsinnstillinger).
 • Lightroom FAQ gir deg svar på diverse spørsmål om Adobe Lightroom.
 • Lightroom Troubleshooting kommer med forslag til en rekke tiltak hvis du har problemer med Lightroom.
 • Lightroom Journal gir deg tips og råd fra Lightroom-utviklerne.
 • Lightroom Features gir deg en oversikt over funksjoner.
 • Adobe TV har mange gode videoer om Lightroom og andre Adobe-produkter, blant annet disse:
 • Lightroom Queen er nettstedet for Victoria Bampton. Hun har lang erfaring med Adobe Lightroom og gir deg masse gode tips.
 • Julieanne Kost har lang erfaring med Lightroom. Her finner du masse god opplæring og tips.
 • Laura Shoe’s Lightroom gir deg samling av tips og opplæring for Lightroom.
 • Lightroomkillertips.com gir deg masse tips, presets (forhåndsinnstillinger) og opplæringsvideoer.
 • Photographylife.com er et nettstedet for fotointeresserte, og som blant annet sammenligner Photoshop og Lightroom.
 • Presetsheaven.com gir deg mange gratis presets.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *