Adobe Camera Raw er brukervennlig og rask

Adobe Camera Raw er et program som kan brukes til å behandle raw-filer, det vil si bilder som kommer direkte fra et digitalkamera, men hva er egentlig Adobe Camera Raw?

Les også: Hva er en raw-fil?

Behandling av raw-filer

Adobe Camera Raw er et tilleggsprogram for både Adobe Photoshop og Adobe Lightroom som kan brukes til å justere et bilde før bildet behandles i Photoshop. Bruker du Lightroom vil du ikke merke overgangen via Camera Raw, fordi bildene åpnes direkte i Lightroom.

Du finner en komplett liste over kameraer som støttes av Camera Raw på adobe.com. Adobe Camera Raw er faktisk et ganske avansert bilderedigeringsprogram som støtter ikke bare raw-filer, men kan også brukes til å redigere JPEG-bilder.

Hvorfor bør du bruke Camera Raw?

For brukere som ikke er vant til å bruke Camera Raw sammen med Photoshop kan det virke forvirrende å måtte redigere et bilde «to ganger», det vil si først i Camera Raw og deretter i Photoshop. For ordens skyld, du kan droppe Camera Raw og gå direkte til Photoshop hvis du ønsker det.

Her er fordelene med å bruke Camera Raw før du eventuelt jobber med bildene i Photoshop:

 • Mer brukervennlig, raskere og mer oversiktlig enn Photoshop. Bedre arbeidsflyt.
 • Den er «non-destructive» – du risikerer ikke å ødelegge originalbildet.
 • Støtter både raw-filer, JPEG-filer og TIFF-filer.
 • Kan brukes til å redigere flere bilder samtidig.

Kjøres gjerne via Bridge

camera_raw_open_in2

Hvis du bruker Adobe Bridge til å organisere bildene dine, kan du høyreklikke på ett av bildene og velge Åpne i Camera Raw fra menyen.

Les også: Hva er Adobe Bridge?

Dette er den vanlige arbeidsflyten for mange fotografer som bruker Bridge for å organisere bildene og Photoshop for å redigere bildene.

Krever Creative Cloud-abonnement

For å kunne bruke Camera Raw må du ha et Creative Cloud-abonnement. Les mer på adobe.com. Du finner prisoversikten for Creative Cloud på adobe.com. Les mer om Adobe Creative Cloud i vår guide.

Les også: Hva er Adobe Creative Cloud?

Camera Raw-grensesnittet

camera_raw3

Hvis du høyreklikker på et bilde i Adobe Bridge og velger å åpne bildet i Camera Raw, får du opp bildet i et eget Camera Raw-vindu med ganske mange muligheter til å justere bildet.

Øverst til venstre får du en menylinje med mange knapper. I den nyeste versjon av Adobe Camera Raw er denne menyen flyttet til høyre i grensesnittet. Disse knappene gir deg tilgang til zoomverktøy, håndverktøy, hvitbalanseverktøy, fargeprøveverktøy, målrettet justeringsverktøy, beskjæringsverktøy, rett opp bilde verktøy og transformerverktøy, flekkfjerner, fjern røde øyne, justeringspensel, gradert filter, sirkulært filter, innstillingsdialogboks og roteringsverktøy.

Du kan holde musepekeren over enkelte knapper for å se navnet på verktøyet og du får også en bokstav som kan brukes som en hurtigtast for den aktuelle funksjonen.

Nederst til venstre finner du knappene + og -. Klikk på disse knappene for å zoome inn eller ut av et bilde. Her finner du også en Save image-knapp som gjør at du kan lagre bildet når du er fornøyd med redigeringen.

Nederst til høyre har du knappen Åpne bilde. Denne bruker du hvis du ønsker å åpne bildet i Photoshop når du er ferdig med å justere bildet i Camera Raw og ønsker å jobbe videre med bildet i Photoshop.

Nederst til høyre finner du også knappen Opprett. Denne knappen klikker du på når du er ferdig med Camera Raw og ønsker å gå tilbake til Adobe Bridge.

camera_raw2

Øverst til høyre ser du histogram for et bilde. Under histogrammet ser du ti knapper: Grunnleggende, tonekurve, detaljer, HSL/gråtoner, del toner, objektivkorrigeringer, effekter, kamerakalibrering, forhåndsinnstillinger og øyeblikksbilder.

Klikk på en av knappene og du får ulike typer justeringsmuligheter for et bilde, for eksempel temperatur, fargetone, eksponering, konstrast, høylys, skygger, hvitt, svart, klarhet, glød og metning.

Det er vanlig å bruke mesteparten av tiden på justeringer som er under Grunnleggende, men du kan finjustere bildet ved å klikke på følgende knapper:

 • Kurve.
 • Detaljer.
 • HSL/gråtoner.
 • Del toner.
 • Objektivkorrigeringer.
 • Effekter.
 • Kamerakalibrering.
 • Forhåndsinnstillinger.
 • Øyeblikksbilder.

Mer informasjon om Camera Raw

Her finner du mer informasjon om Adobe Camera Raw

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *